5 tips om probleemloos met t1d te vliegen

Cazzy en Bradley zijn de reisfanaten achter de Dream Big, Travel Far.  Beiden schrijven een fantastische blog over hun reizen in de hoop dat het mede type 1 diabetici zal inspireren en motiveren dat ze nog steeds hun dromen kunnen uit leven en de uitdagingen van deze conditie kunnen overwinnen. Ze hebben ons vriendelijk toegestaan dit artikel opnieuw te plaatsen. Voor meer informatie over Dream Big, Travel Far. CLICK HERE.

Ik vlieg veel, meestal ongeveer 30 vluchten per jaar, dus ik heb veel ervaring met vliegen met diabetes. Ik ben eigenlijk dol op vliegen, vooral lange afstanden! Hieronder presenteer ik dus 5 tips om u te helpen probleemloos met t1d te vliegen.

1 Toegestane extra handbagage

99% van de luchtvaartmaatschappijen staan u toe om een extra stuk handbagage mee te nemen in het vliegtuig voor uw extra medische benodigdheden. Sommige luchtvaartmaatschappijen vereisen dat u een formulier invult om deze extra bagage aan te vragen, terwijl anderen u gewoon laten doorgaan. U kunt meestal vooraf contact opnemen met uw luchtvaartmaatschappij via live chat om dit te bevestigen, maar ik heb altijd een extra tas met diabetesbenodigdheden bij me en heb nooit toestemming gevraagd. Tot nu toe heeft niemand me ontkend! Dit is echt handig omdat u geen ruimte op hoeft te geven voor kleding, make-up of zelfs souveniers.

2 U kunt uw sharps aan boord weggooien

Alle luchtvaartmaatschappijen zijn verplicht om een naaldencontainer bij zich te hebben, dus als u geen zin heeft om uw naalden vast te houden, of als u ze niet ergens kunt plaatsen, vraag dan eenvoudigweg de stewardess om hulp.

3 Plaats uw insuline nooit in ingecheckte bagage

NIET doen, ik herhaal het, plaats uw insuline NIET in uw ingecheckte bagage. De kans is groot dat het in het ruim bevriest en dat u al uw benodigdheden verliest. Houd al uw insuline bij u aan boord. Luchtvaartmaatschappijen zullen uw insuline niet voor u aan boord in hun koelkast bewaren, maar in plaats daarvan moet u investeren in een Frio-tas of een andere insuline koelproduct om uw insuline koel te houden tijdens de vlucht.

4 Breng extra snacks aan boord

Wanneer u vliegt en uw maaltijd is inbegrepen in de vlucht, krijgt u meestal twee voedselopties, maar dit is niet altijd gegarandeerd. Dus als u de eerste optie niet krijgt geserveerd, zorg er dan voor dat u wat alternatief eten aan boord hebt. Vooral snoep of een vorm van suiker voor irritante hypo’s. Tip: plaats uzelf op de eerste 10 rijen aan de voorzijde van het vliegtuig om uw eten opgediend te krijgen en u eerste keuze aan eten te krijgen.

5 Onthoud dat alcohol meer invloed op u heeft in de lucht

Als u lange afstanden vliegt, is alcohol vaak inbegrepen in uw vliegticket, dus waarom zou u zichzelf niet verwennen! Het is gewoon belangrijk om te weten dat alcohol uw bloedsuikerspiegel in het algemeen verlaagt, maar het heeft ook een groter effect op u tijdens het vliegen. Als u weet dat u 2 of 3 drankjes op grondniveau aankan zonder iets te voelen, dan vind u misschien een drankje in de lucht dat u een buzz geeft! Houd er rekening mee dat de symptomen van een aangeschoten gevoel en hypo vergelijkbaar zijn en zorg er altijd voor dat u nauwlettend in de gaten houdt om hypo’s aan boord te voorkomen.

Ik hoop dat u deze 5 tips handig vindt voor het vliegen met diabetes.

Veilige reizen, Cazzy xx