Zes essentiële tips voor het opslaan van insuline

Hier zijn zes essentiële tips voor het opslaan van insuline, zodat deze veilig is om te gebruiken. Insuline die niet correct is bewaard, is niet effectief bij het verlagen van uw bloedglucosewaarden en kan leiden tot een hypo aanval.

Raadpleeg bij twijfel altijd uw huisarts of gezondheidsdeskundige. Controleer altijd het opslagadvies voor het specifieke insulineproduct dat u gebruikt om u aan de instructies van de fabrikant te houden.

1Niet op hete plaatsen bewaren. Laat geen insuline achter in een warme afgesloten auto. Warmte breekt insuline af en zal niet goed werken om uw bloedsuikerspiegel te verlagen.

‘’Wanneer de insuline door hitte wordt beschadigd, wordt deze in het algemeen troebel en troebele insuline wordt korrelig en blijft aan de zijkant van het glas plakken. Insuline die is blootgesteld aan fel zonlicht heeft soms een bruinachtige kleur. Gebruik geen insuline die deze veranderingen vertoont. Praat met uw huisarts of zorgverlener als u niet zeker bent.’ Diabetes UK

2Niet bewaren bij temperaturen beneden 0°C. Nooit in een vriezer bewaren. Als insuline is bevroren, gebruik het dan niet. U kunt de insuline niet injecteren als deze bevroren is. Niet gebruiken, zelfs niet na ontdooien. De vriestemperatuur zal de insuline afbreken en dan zal het niet goed werken om uw bloedsuikerspiegel te verlagen. Gooi bevroren insuline meteen weg.

Extreme kou zal insuline beschadigen, de potentie ervan verminderen en het minder effectief maken bij het controleren van uw bloedglucosewaarden. Laat uw insuline niet bevriezen tijdens koud weer. Denk eraan als u met uw insuline op pad bent, dat het vriespunt van water 0°C, onderwerp uw insuline niet aan deze temperaturen of lager, anders zal het bederven.

3Bewaar niet in het zonlicht. Licht kan insuline afbreken en dan zal het niet goed werken om uw bloedsuikerspiegel te verlagen.

Insuline moet in het donker worden bewaard, omdat blootstelling aan zonlicht de potentie ervan vermindert. Laat de insuline nooit buiten in de zon liggen, of binnen in een voertuig. Zonlicht kan insuline afbreken en het zal uw bloedsuikerspiegel niet langer effectief verlagen

4Gebruik nooit insuline als deze is verlopen. De vervaldatum wordt op de injectieflacon of pen gestempeld.

‘Vergeet niet, dat je insuline moet weggooien 28 dagen nadat het uit de koelkast komt.
‘Schrijf de datum op het insulineflesje op de dag dat u het opent of de dag dat het buiten de koelkast komt. Dit zal u helpen herinneren wanneer u moet stoppen met het gebruik ervan. Gooi de insuline 28 dagen na opening weg of houd hem buiten de koelkast. “Consumer Med Safety
Volgens het The Committee for Proprietary Medicinal Products is insuline vergelijkbaar met andere steriele producten en heeft het een voorgestelde maximale gebruiksduur van 28 dagen

5Noteer de datum. Schrijf de datum op het insulineflesje op de dag dat u het opent of bewaar het buiten de koelkast. Dit zal u helpen herinneren wanneer u moet stoppen met het gebruik ervan. Gooi de insuline weg 28 dagen na opening of sinds bewaring uit de koelkast.

‘Volgens het The Committee for Proprietary Medicinal Products is insuline vergelijkbaar met andere steriele producten en heeft het een voorgestelde maximale gebruiksduur van 28 dagen’

6Inspecteer uw insuline vóór elk gebruik. Let op veranderingen in kleur of helderheid. Zoek naar klonten, vaste witte deeltjes of kristallen in de fles of pen. Insuline die helder is, moet altijd helder zijn en er nooit troebel uitzien.